Behövs bygglov för fasadskyltar?
I samarbete med BrightsignsVanliga frågor vi ofta får som rör fasadskyltar
Behövs bygglov för fasadskyltar?
Vid fasadskyltning behöver de flesta skyltar ett bygglov för att få sättas upp, flyttas eller ändras. Reglerna för bygglov gäller såväl tillfälliga som permanenta skyltar. Det gäller även skyltar som målas direkt på fasaden samt större flaggor eller vepor och reklambudskap på exempelvis markiser.
Bygglovet gäller skyltanordningen, inte budskapet som sådant. Om du endast ändrar texten på en skylt som tidigare har bygglov, behöver du inte ansöka om ett nytt lov.
Bla ska hänsyn tas till stads- och landskapsbilden samt platsens natur- och kulturvärden. Byggnadens arkitektur har också betydelse. Vi hjälper ofta med bygglovsansökan i samband med skyltprojekt som inkluderar fasadskyltar.
Detaljplanen styr behovet av bygglov och vad som kommer tillåtas
Där det finns en detaljplan – där behövs det bygglov enligt plan- och bygglagen (PBL). Utanför område med detaljplan krävs det inte bygglov. Undantagen gäller dock inte om skylten placeras på eller i anslutning till en sådan byggnad eller inom bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från kulturhistorisk, historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Bygglovsplikt gäller för både reklam- och butiksskyltar samt annan verksamhet. Olika kommuner kan dessutom ha lokala bestämmelser utöver lagkraven. Du hittar dem ofta i ett så kallat skyltprogram på kommunernas webbplatser.
När krävs bygglov för fasadskyltar?
Enligt plan- och bygglagen (PBL) krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar om dessa befinner sig i ett område som omfattas av detaljplan. Exempel på en sådan förändring är byte av färg, form, storlek eller typ. (Se Plan- och bygglagen 9 kap 8 § och 16 kap 7 § med hänvisning till plan och byggförordningen 6 kap 3 §.)
Du behöver bygglov för att sätta upp, flytta eller ändra en skylt. Oavsett om din skylt, vepa eller banderoll kräver bygglov eller inte behöver du följa reglerna för utformning och placering av skyltar. En skylt, vepa och en banderoll kan utformas och placeras på många sätt.
Som regel krävs det alltid bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en skylt om området omfattas av detaljplan.
Hur lång tid tar det att få bygglov för fasadskyltar?
Handläggningstiden för bygglovsansökningar skiljer sig åt mellan kommunerna. I landets största kommuner, Stockholm, Göteborg och Malmö, är handläggningstiderna relativt långa och man måste räkna med 10 veckor från det datum då ansökan är komplett.
Faktorer som påverkar handläggningstiden för bygglov på skylt
– Att din bygglovsansökan är komplett från början.
– Om det finns en gällande hyfsat nyligen upprättad detaljplan över området.
– Att den planerade åtgärden inte avviker mot gällande detaljplan. I så fall måste grannar och andra som berörs få möjligheten att yttra sig. Ibland måste ärendet även beslutas av byggnadsnämnden som har sammanträde en gång per månad.
– Om åtgärden som ansökan gäller är utformad på lämpligt sätt.
– Ärendets svårighetsgrad.
– Arbetsbelastningen på avdelningen.
Vad påverkar om man får bygglov för fasadskylt?
I Göteborg och många andra Kommuner är det vanligt att man har en skyltpolicy eller ett skyltprogram som förtydligar vad som gäller lokalt och vilka förutsättningar för skyltning som finns i olika delar av staden. Detta gör det enklare och mer förutsägbart vad som krävs för att få bygglov för skyltar.
Bygglov behövs inte alltid för skyltar på fasad
Nedan punkter visar skyltar som generellt är undantagna från bygglov, här med regler och skyltprogram i din kommun för att få korrekt information.
- Skyltens area är mindre än 1 kvm.
- Skylten ska användas vid ett tillfälligt evenemang (max fyra veckor)
- En orienteringstavla vars area inte är större än 2 kvm.
- Skyltar som monteras inomhus (gäller även i skyltfönster)
Vilka handlingar behöver man för att kunna söka bygglov för fasadskyltning?
På ett allmänt plan bör följande bör ingå i bygglovsansökan för skylt
– Ansökningsblankett med fastighetsbeteckning och adress. Person- och kontaktuppgifter till den sökande.
– Ritningar, t.ex. Fasadritning, Situationsplan, Ritning på skyltens utformning och mått.
I de flesta fall innebär detta
– Fasadritningar i skala 1:100. Fasadritning som visar skyltens läge på aktuell fasad, ritad i skala 1:100. Hela fasaden ska redovisas.
– Detaljritning, Detaljritning som visar skylten måttsatt och ritad i lämplig skala (förslagsvis 1:20 eller 1:50). Antal skyltar, material, skylttyp, storlek och eventuell belysning ska framgå.
– Situationsplan, Situationsplanen visar ett kartutdrag med skyltplatsen markerad, i skala 1:400.
– Kontrollplan, Denna ska fungera som ett kvalitetssäkrande dokument så att det går att verifiera att åtgärden kan antas komma att uppfylla de krav som finns i plan- och bygglagen, PBL.
Bygglov & Teknisk kompetens
De flesta skyltar kräver bygglov för att få sättas upp, flyttas eller ändras. Reglerna för bygglov gäller såväl tillfälliga som permanenta skyltar.
Vi hjälper ofta med bygglovsansökan och underlag för dessa i samband med skyltprojekt. För bygglov brukar bla krävas situationsplan, fasadritningar, skyltritningar samt en del övriga specifikationer.