Hjälp med bygglov i Göteborg
Bygglov för fasadskyltar
Vid fasadskyltning behöver de flesta skyltar ett bygglov för att få sättas upp, flyttas eller ändras. Reglerna för bygglov gäller såväl tillfälliga som permanenta skyltar. Det gäller även skyltar som målas direkt på fasaden samt större flaggor eller vepor och reklambudskap på exempelvis markiser.
Bygglovet gäller skyltanordningen, inte budskapet som sådant. Om du endast ändrar texten på en skylt som tidigare har bygglov, behöver du inte ansöka om ett nytt lov.
Bla ska hänsyn tas till stads- och landskapsbilden samt platsens natur- och kulturvärden. Byggnadens arkitektur har också betydelse. Vi hjälper ofta med bygglovsansökan i samband med skyltprojekt som inkluderar fasadskyltar.
När krävs bygglov för fasadskyltar?
Enligt plan- och bygglagen (PBL) krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar om dessa befinner sig i ett område som omfattas av detaljplan. Exempel på en sådan förändring är byte av färg, form, storlek eller typ. (Se Plan- och bygglagen 9 kap 8 § och 16 kap 7 § med hänvisning till plan och byggförordningen 6 kap 3 §.)
Vad påverkar om man får bygglov för fasadskylt?
I Göteborg och många andra Kommuner är det vanligt att man har en skyltpolicy eller ett skyltprogram som förtydligar vad som gäller lokalt och vilka förutsättningar för skyltning som finns i olika delar av staden. Detta gör det enklare och mer förutsägbart vad som krävs för att få bygglov för skyltar.
Bygglov & Teknisk kompetens
De flesta skyltar kräver bygglov för att få sättas upp, flyttas eller ändras. Reglerna för bygglov gäller såväl tillfälliga som permanenta skyltar.
Vi hjälper ofta med bygglovsansökan och underlag för dessa i samband med skyltprojekt. För bygglov brukar bla krävas situationsplan, fasadritningar, skyltritningar samt en del övriga specifikationer.