Vad tänka på vid montering av fasadskyltar?
I samarbete med BrightsignsVanliga frågor vi ofta får som rör fasadskyltar
Hur svårt kan det vara att montera en fasadskylt?
Vi menar inte att det är raketforskning att sätta upp skyltar. Å andra sidan räcker det sällan med en stege, skruvdragare och stickkontakt.
Vi är mån om vår personal, arbetsmiljö, omgivning och vill också att det vi lämnar efter oss ska hålla över tid utan fara för de som vistas i närheten eller när anläggningen ska underhållas.
Vi har också dessa mål eftersom det är myndighetskrav och vi inte vill få böter eller andra straffavgifter på oss. Att vi jobbar seriöst är också ett skydd för dig som kund!
Våra montörer är certifierade och har många års erfarenhet av skyltmontage och underhåll. Tex har vi stöd för ID06, liftkort, heta arbeten, ställningsbyggnad och rope access, arbete med sele.
Det krävs oftast bygglov för fasadskyltar?
Enligt plan- och bygglagen (PBL) krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar om dessa befinner sig i ett område som omfattas av detaljplan. Exempel på en sådan förändring är byte av färg, form, storlek eller typ. (Se Plan- och bygglagen 9 kap 8 § och 16 kap 7 § med hänvisning till plan och byggförordningen 6 kap 3 §.)
Du behöver bygglov för att sätta upp, flytta eller ändra en skylt. Oavsett om din skylt, vepa eller banderoll kräver bygglov eller inte behöver du följa reglerna för utformning och placering av skyltar. En skylt, vepa och en banderoll kan utformas och placeras på många sätt.
Som regel krävs det alltid bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en skylt om området omfattas av detaljplan.
En arbetsmiljöplan krävs om monteringen utgör någon risk
Risk ur ett arbetsmiljöperspektiv är det t.e.x om monteringen inkluderar arbete på en höjd över 2m. Vi har erfarenhet av framtagning av Arbetsmiljöplaner och är godkända att stå som BAS-P / BAS-U för uppdraget.
Arbetsmiljöverket säger: ”Arbeten med fallrisker ska alltid riskbedömas, oavsett fallhöjd. Om det förekommer arbete med risk för att falla 2 meter eller mer, ska det alltid finnas en arbetsmiljöplan och i den ska det beskrivas hur fallriskerna över 2 meter ska åtgärdas.”
Gäller det en skylt som ska vara belyst och behöver elektricitet?
Oftast vill man ha belysta skyltar, men utan auktorisation får man inte installera el. Vi på Brightsigns i Göteborg är registrerade och godkända som elföretag av Elsäkerhetsverket.
Ofta krävs någon form av installation
1. Man behöver installera på närliggande elmatning.
2. Det ska till styrning med brytare.
3. Det ska förläggas en kabel i mark utomhus.
4. I undantagsfall att man behöver ny matning från elcentral.
I de flesta fall behövs alltså ett godkänt och registrerat elinstallationsföretag för eldragning till din skylt.
Är det arbete på riktigt hög höjd behövs ytterligare certifieringar
Vi har utbildningsbevis och mångårig erfarenhet av skylift och tillstånd att jobba med rope acess d.v.s. arbete på hög höjd med sele.
Våra montörer är certifierade och har många års erfarenhet av skyltmontage och underhåll. Tex har vi stöd för liftkort, ställningsbyggnad och rope access, arbete med sele.
Bygglov & Teknisk kompetens
De flesta skyltar kräver bygglov för att få sättas upp, flyttas eller ändras. Reglerna för bygglov gäller såväl tillfälliga som permanenta skyltar.
Vi hjälper ofta med bygglovsansökan och underlag för dessa i samband med skyltprojekt. För bygglov brukar bla krävas situationsplan, fasadritningar, skyltritningar samt en del övriga specifikationer.