Vad ska man tänka på för en bra fasadskyltning?
I samarbete med BrightsignsVanliga frågor vi ofta får som rör fasadskyltar
Hur lyckas man med fasadskyltning?
Det här är viktigt att tänka på när du utformar och placerar skyltar
1. Skylta med måtta. Lyft fram verksamhetens namn så att besökare hittar dit.
2. Less is more! Gör det inte alltför detaljrikt och plottrigt det kommer inte synas och man tar inte in alla information.
3. Samordna form, färg och storlek om det finns andra skyltar i området. Anpassa också skylten till byggnadens arkitektur och detaljer.
4. Sträva efter tydlig text och grafisk form. Med bra utformning kan även en mindre skylt synas på långt håll och läsas av personer som har nedsatt syn.
5. Anpassa skyltars ljus och ljud så inte boende störs, undvik blinkande, rörliga och ljudande skyltar.
6. Skylten får inte utgör en ökad trafikrisk eller hindra framkomligheten på trottoarer eller gångvägar.
7. Anpassa skylten efter gaturummet och stadsbilden. Undvik skyltar längs infarter, kajer och broar och vid stadens övriga vatten.
8. Konstruktionen ska hålla för väder och vind.
9. Tänk igenom så montering kan ske säkert och med god arbetsmiljö, det gör den också enklare att underhålla.
10. Beakta detaljplan och om det finns en skyltpolicy eller liknande vägledning i Kommunen.
Att följa dessa riktlinjer kan hjälpa till att säkerställa att din fasadskyltning är effektiv, attraktiv och ger rätt budskap till din målgrupp.
Vad ska man tänka på för en bra fasadskyltning?
Att tänka på flera viktiga aspekter är avgörande för att skapa en effektiv fasadskyltning. Här är några nyckelpunkter att beakta:
Synlighet och Läsbarhet: Skylten bör vara väl synlig och lätt att läsa från avståndet som förväntade betraktare kommer att se den från. Storlek, typsnitt och kontrast är viktiga faktorer för att säkerställa god läsbarhet.
Design och Estetik: Designen bör reflektera ditt företags varumärke och värderingar. Använd företagets färger, logotyp och andra designelement för att skapa igenkänning och samstämmighet med ditt varumärke.
Belysning: Om skylten ska vara synlig på natten är belysning avgörande. Det finns olika belysningsalternativ, såsom frontbelyst, bakbelyst, eller använt av spotlights, beroende på önskad effekt.
Materialval: Välj material som är hållbara och lämpade för den miljö där skylten kommer att placeras. Utomhusskyltar kräver material som kan motstå väder och vind.
Placering och Positionering: Placera skylten där den är mest synlig för din målgrupp. Tänk på vinklar, höjd och eventuella hinder som kan blockera sikten.
Tillstånd och Regleringar: Kontrollera lokala bestämmelser och tillståndskrav. Vissa områden har strikta regler för storlek, placering och belysning av skyltar.
Hållbarhet och Underhåll: Tänk på skyltens livslängd och underhållsbehov. Material som är lätta att rengöra och som står emot slitage kommer att behålla sitt goda skick längre.
Kostnadseffektivitet: Balansera kvalitet och kostnad. Det är viktigt att investera i en skylt som håller hög kvalitet, men samtidigt hålla sig inom budget.
Professionell Installation: Se till att skylten installeras professionellt för säkerhet och för att säkerställa att den visas på bästa möjliga sätt.
Checklista för fasadskyltning
Ett starkt första intryck har stort värde
Om skylten matchar varumärket så kommer företagets visuella kommunikation att stärkas, detta värderar vi näst intill omedvetet på någon sekund. Därför bör du ha klart för dig hur du vill att ditt varumärke ska uppfattas och sen välja rätt kvalitet i utformning, val av skyltlösningar och hur de fungerar i helheten.
Här ingår att välja en skyltning där skylten enkelt kan underhållas och har potential att se fräsch ut också efter flera år. Vissa skyltlösningar kan vara svåra att rengöra och kräva onödigt underhåll.
Tänk igenom placeringen, vart ska skylten monteras?
Läget är allt, brukar mäklaren framhålla, det gäller i hög grad också vid skyltning. Så långt det är möjligt håll ner mängden visuella budskap du exponerar samtidigt, håll det rent, enkelt och tydligt.
Allt som placeras utanför det naturliga synfältet innebär en extra ansträngning så undvik skyltar som sitter för högt eller onödigt lågt. Den bör ju förstås också placeras i rätt sammanhang i anslutning till det som är syftet med skyltningen.
Gör skylten enkel att uppfatta, tolka och förstå
Under den korta tid som en besökare fixerar din skylt med blicken måste budskapet gå fram. I de flesta fall, använd korta textbudskap på tre till fem ord. Bilder och symboler ger vanligtvis en ökad tydlighet och går ju också snabbare att uppfatta än enbart text.
Oftast räcker det inte att ge information, det är också viktigt att budskapet innehåller en tydlig uppmaning till handling, vad är skyltens syfte?
Vilken typ av skylt ska jag köpa?
Det finns många olika sorters skyltar och med varierad prisbild, funktion och resultat. Lösningen är oftast att alla berörda involveras för att hitta bra skyltkoncept.
En skylt är i de flesta fall en investering som du ska leva med och ha nytta av under många år. Det är alltså bra att fundera igenom val av skylt och skyltmontage ordentligt i förväg.
Bygglov & Teknisk kompetens
De flesta skyltar kräver bygglov för att få sättas upp, flyttas eller ändras. Reglerna för bygglov gäller såväl tillfälliga som permanenta skyltar.
Vi hjälper ofta med bygglovsansökan och underlag för dessa i samband med skyltprojekt. För bygglov brukar bla krävas situationsplan, fasadritningar, skyltritningar samt en del övriga specifikationer.